KEINOJA JOILLA GLC VOI LISÄTÄ YHTEISÖN KESTÄVYYTTÄ JA OMAVARAISUUTTA

Sahalassa omat luonnonvarat ja naapuruston tarjoamat mahdollisuudet mahdollistavat useita tapoja kehittää molempia sektoreita.


Omavaraisuus:

 1. Tuotamme jo tilallamme erilaisia terveellisiä marjoja (saskatoon, pensasmustikka, viinimarjat) 130 pensaalla ja hieman tyrniäkin. Ystävämme noin 50km päässä kasvattaa useita hehtaareita erilaisia tummia marjoja ja niiden itsepoimintahinta on 3 €. Tämä mahdollistaa myös kaupallisen siemen-, yrtti-, marja- ja smoothietuotannon yhteisölle. Useimpina vuosina voimme myös poimia noin kahdeksaa eri lajiketta terveellisiä marjoja luonnosta tai sen läheisyydestä.

 2. Pelloillamme viljelemme jo terveellisiä kauraa ja hampunsiemeniä. Myös rukiin ja muiden viljojen viljely onnistuu ongelmitta, samoin kuin rypsin tai rapsin viljely öljyksi.

 3. Metsissämme on hyvä määrä pienriistaa, jota voi metsästää vapaasti lihaksi. Myös kaniinipopulaatio niin pelloilla kuin metsissä sietää runsasta metsästystä.

 4. Järvissä on paljon kalaa, jota voi kalastaa ympäri vuoden eri menetelmin.

 5. Maaperämme soveltuu hyvin puutarhanhoitoon tai kasvihuoneen ylläpitoon. Saamme runsaan sadon mm. perunasta ja porkkanasta.

 6. Kanojen pito munintaa varten liikuteltavissa häkeissä pelloilla toukokuusta lokakuuhun on helppoa (ehkä myös talvella).

 7. Jotkut ovat ehdottaneet, että meillä olisi 2-4 lehmää oman A-2 maidon (ja jogurtin) tuottamiseksi. Tämäkin on helppo järjestää ja ylimääräisen maidon voi myydä.

 8. Luomupelloillamme, metsäalueillamme sekä niiden reunamilla kasvaa kymmeniä erilaisia terveyttä edistäviä yrttejä, mukaan lukien lääkekasveja. GLC voi ottaa haltuunsa Sahala Herbs Oy:n ja hyödyntää sen potentiaalin itselleen ja myyntiin. Lääkinnällisten sienten kaupallinen tai oma tuotanto metsässä on helppoa, ja osa niistä kasvaakin siellä luonnostaan.

 9. Metsissämme kasvaa noin 3000 terveellistä sienilajia, joista noin 300 on haitallisia. Ne ovat valmiita poimittaviksi heinäkuusta lokakuuhun. On vain tiedettävä, mitä poimia. On olemassa sovelluksia ja kirjoja, joista voi oppia.

 10. Emme ole vielä tuottaneet hyönteisproteiinia, mutta ruohoa syövien lajien kanssa tätä vaihtoehtoa kannattaa varmasti tutkia, samoin kuin matojen ja tietyntyyppisten perhosen toukkien, jotka ovat rasvaisia ja proteiinirikkaita ilman luita.

 11. Pystymme lämmittämään tilan pääasiassa omalla puulla ja aurinkovoimalla.

 12. Monet haluavat kotikoulun lapsilleen. Tämä koulutustapa voisi olla ainakin täydentävä normaaliin kouluun nähden.

 13. GLC:n ennaltaehkäisevä terveysohjelma pitää jäsenet erittäin terveinä, ja ulkopuolista lääketieteellistä hoitoa tarvitaan harvoin.

 14. Meillä on lukuisia älykkäitä, sosiaalisia ja älyllisiä ideoita, mitä tehdä rauhallisesti yhdessä iltaisin, mikä vähentää tarvetta etsiä ulkopuolista viihdettä.

 15. Meillä on pari generaattoria sähkökatkosten varalta. Sähköjärjestelmämme Sahalassa on kuitenkin niin kutsuttu säänkestävä sähköverkko. Tämä tarkoittaa, että kaikki sähkökaapelit Sahalaan saakka ovat maan alla eivätkä altistu puiden kaatumiselle, myrskyille jne.

 16. Hierontahuoneessamme on hieno hoitopöytä, jolla voidaan jakaa säännöllisiä hierontoja ja vaativia osteopaattisia hoitoja jäsenten kesken.

 17. Kehittynyt ja intensiivinen saunakulttuuri on erittäin tehokas tiimien yhdistäjä, stressin poistaja ja terveyden edistäjä ryhmälle.

 18. Meillä on erittäin hyvä valikoima mekaanisia työkaluja ja korjausverstas pieniin korjauksiin omatoimisesti. Eräs taitava metsäkoneenkuljettaja osaa auttaa tässä.

 19. Hyvinvoiva yhteisöllisyys tarkoittaa, että jäsenillä on erilaisia innovatiivisia taitoja, joiden avulla voidaan ratkaista monenlaisia ongelmia yhteistyössä.


Kestävyys:

 1. Oma ruoantuotantomme, tilaltamme kerätyt ruoat tai naapurialueiden keräily ovat kaikki kestävää toimintaa.

 2. Samoin puun käyttö lämmitykseen on kestävää. Sahalan metsissä kasvaa noin 10 000 m3 vuodessa ja lämmitykseen tarvitsemme enintään 100 m3.

 3. Aurinkokeräimet toimivat maaliskuusta lokakuuhun. Meidän on investoitava tulevaisuudessa hieman enemmän tähän järjestelmään.

 4. Meillä ei ole vielä aurinkopaneeleita. Se ei ehkä ole pitkällä aikavälillä kannattavaa, koska sähkö on Suomessa halpaa ja kesällä vielä halvempaa. Voimme myös ostaa vain vihreää sähköä. Sähkönkulutuksemme LED-lamppujen kanssa on jo alhainen. Suuressa keittiössä liesi käyttää jo kaasua, joka voi olla myös biokaasua. Voimme asentaa enemmän kaasuhelloja, jos haluamme.

 5. Liikkuminen tilalla tapahtuu polkupyörillä tai sähkömopoilla. Ostamme sähköautoja, kun niiden hinnat ovat kohtuullisia.

 6. Voimme käyttää omaa rypsinsiemenistä valmistettua öljyä dieselille asentamalla oikeanlaisen laitteiston ja viljelemällä rypsiä.

 7. Voimme odottaa taloudellisten, yksittäisen maatilan biokaasulaitteiden tulevan markkinoille. Silloin autoja ja traktoreita voidaan käyttää sen kanssa. Sahalassa meillä on paljon ruohoa ja naapurimaiden karjatiloista saamme lantaa tähän. Kylässä (3 km päässä) on suunnitelmia biokaasusta, jossa voisimme toimia yhteistyökumppanina.

 8. Liikkumisen autolla, pyöräilemällä tai sähkömopolla voi hyvällä säällä vaihtaa Salli- kanoottiin (enintään 3 henkilöä), "Wind Arrow" -kanootiin (20 henkilöä) tai "Forwind" -soutuveneeseen (40 henkilöä) käydäkseen ostoksilla kylässä. Nämä ovat myös hienoja tapoja rentoutua ja nauttia rauhallisesta ja kauniista luonnosta jopa useamman päivän retken ajan alueemme suurilla järvillä.