Sahalan kiinteistöt

GLC:llä on kolme asuinrakennusta:

1. Sahala päärakennus, jossa on 9 yksityistä huonetta sekä olohuone ja keittiö yhteiskäytössä.
2. Kasvunpaikka (400 metrin päässä), jossa yläkerrassa 5 huonetta ja alakerrassa 3 huonetta sekä lepohuone – eteinen ja keittiö kaikille.
3. Kattilavirralla (1200 m päässä) on 16 huonetta, joista 3 voidaan yhdistää kahden hengen huoneiksi, joiden välissä on väliovi. Yhteiskäytössä iso olohuone, harrastushuone ja keittiö + yläkerrassa jaettu 2 huonetta säilytys- ja harrastuskäyttöön myös.

Rautalammen kylässä noin 3 km päässä on myös Vessin ja Marien omistamat 2 taloa ja 2 asuntoa tarvittaessa GLC:n käytössä.
Päärakennuksen vieressä sijaitsevassa vanhassa tuotantorakennuksessa on nyt vuokralaisena huonekaluvalmistaja, joka saattaa tulevaisuudessa muuttaa muualle. Silloin tämän rakennuksen kapasiteetti on vielä 7 kahden hengen huonetta ja yksi yhden hengen huone asumiseen + GLC ravintola / olohuone. Lämmitetyt tuotantohallit tarjoavat loistavan mahdollisuuden erilaisten tuotteiden pienvalmistukseen. 

Kaikki nämä 4 taloa ovat saman järven rannalla ja niissä on pelletillä lämpiävät lämpökeskukset sekä ilmalämpöpumput.
Sahalan päärakennuksessa ja ravintolassa on modernit ja tehokkaat kivitakat. Sellainen tulee käyttöön myös Kattilavirran olohuoneeseen. Kaikissa taloissa on vesikäymälät käytävällä/läheisessä talossa. Sahalan maatilakeskuksessa on myös 2 kompostikäymälää 5 vesikäymälän ja 2 suihkuhuoneen lisäksi.

GLC:ssä ihmiset asuisivat joko 2 huoneen tai 1 huoneen kodissa ja poikkeuksellisesti jaetussa asunnossa. Asuintila/henkilö on keskeinen asia asumisen muuttamisessa taloudellisemmaksi ja kestävämmäksi, sillä asuintila maksaa paljon.
Jaettu wc, suihku ja keittiö tekevät asumisesta paljon halvempaa. Ystävällisessä ilmapiirissä ja hyvissä säännöissä ja periaatteissa tämä järjestely sopii monille, mutta vaatii kuitenkin jakamisen mentaliteettia.

Rautalammin kunnan alueelta on myös mahdollista vuokrata tai ostaa taloja henkilöille, jotka haluavat liittyä GLC:hen mutta asua omassa talossaan. 

Huone Kattilavirralla
Huone Kattilavirralla
Savusauna Kattilavirralla
Kasvunpaikka
Keittiö Kasvunpaikan yläkerrassa
Joenranta Kasvunpaikan vieressä
Kartano
Makuuhuone Kartanossa
Olohuone Kartanossa

Tilan pääravintola

Sahalassa on oma 50-paikkainen moderni ravintola tilakeskuksessa, jossa yhteisön ateriat on nopeaa ja helppoa tehdä yhdessä 1-3 hengen työpanoksella.

Muut Sahalan rakennukset, tilat ja laitteet

Sahalassa on 5 latoa (nykyään rakennustarvikkeiden ja maatalouskoneiden säilytyskäytössä), yksi vanha ja tyhjä aitta, jota käytetään kappelina, vanha paja (nyt teräsvarastona), pieni museohuone vanhoineen työkaluineen, yhteensä 6 asuintaloa, 4 rantasaunaa ja tallirakennus. Suuret tankit dieselille ja traktorin polttoaineelle, polttopuiden varasto ja nuotiopaikka 40 hengelle. Rannalla meillä on vanha, mutta käynnissä oleva 120 hv avovesisuihku alumiinivene nopeille matkoille suurella bensankulutuksella. 

Sahalan maatilan ympäristö ja mahdollisuudet

Sahala on ollut Jalkasen perheen omistuksessa vuodesta 1873. Sen kirjallinen historia ulottuu vuoteen 1656. Nykyään se tunnetaan monista toimialoistaan ​​ja innovaatioistaan.

Sahalan tila ja maatila sijaitsee 3 km Rautalammen kylästä pohjoiseen Keski-Suomen puhtaalla järvi- ja metsäalueella. Sen metsäala on 1010, järvi 80, peltoja 62 ja puutarha- ja puistoalue 4 hehtaaria.

Tilan alueella on 2 lampea, 3 järveä ja 2 jokea. Näissä järvissä on paljon kalaa samoin kuin muissa ympäröivissä suurissa järvissä, joista suurin osa on juotavan kirkkaita. Sahalan metsissä elävät pysyvästi esimerkiksi jänikset, riistalinnut, pienet ja isot peurat sekä hirvet.

Rakennuksia on 26, joista 8 on asuintaloja ja niiden lisäksi yksinkertaisia ​​kesämajoitustiloja 20 + 8 hengelle. Päärakennus on modernisti varusteltu 230 vuotta vanha puutalo, jossa on 12 huonetta ja keittiö. Pihakeskuksessa iso tuotantorakennus (vanha karjatalo). Sitä on käytetty ja käytetään toistaiseksi huonekalutehtaana, lämminvarastona ja toimistotiloina, jotka voidaan tarvittaessa muuttaa moneen muuhun tarkoitukseen. Siinä on pellettikeskuslämmitys joka lämmittää myös päärakennuksen. Pelloilla on 5 hyväkuntoista latoa koneineen ja 2 maakellaria (tällä hetkellä tyhjillään).

Saunoja on useita, joista yksi on kuuluisa Holysmoke (rak. 1987, edullinen pellettilämmitys) noin 30 hengelle. Pellot ovat kaikki luomua ja myös metsää. Metsätalous on kestävää ja intensiivistä eli hiilen määrä metsissä kasvaa nopeasti koko ajan innovatiivisen, intensiivisen ja taitavan metsätalouden ansiosta.

Pellot (62 hehtaaria) ovat pääosin luomuheinää, josta tila (tulevaisuudessa GLC) saa EU:n peltotukea noin 42000 €/vuosi. 20 hehtaarilla kasvaa vuohenhernettä, joka sopii mehiläisten pölytettäväksi. (Yksi naapuri tekee sitä pienessä mittakaavassa). Tätä heinää voidaan leikata, paalata ja myydä hevos- tai nautatiloille, mutta myös biokaasun tuotantoon. Kynnettäessä voidaan kylvää myös viljaa. Meillä on oma leikkuupuimuri ja iso kuivuri, joka käy sähkö- tai dieselpuhaltimella.

Tallissa on yksi ratsastushevonen ja kaikki satulat ja varusteet maasto- tai kenttäratsastukseen. Talossa on 2 ratsastuspihaa ja Rautalammen ratsastuskeskus on n. 20 min ajomatkan päässä moderneilla ratsastussaleilla ja -tunneilla. Sahalan metsät ja 23 km metsäteitämme ovat luksusympäristö ratsastukseen.